top of page

Launcha och landa

LAUNCHA & LANDA PÅ RÄTT SÄTT

Det här är ett kritiskt moment inom kitesurfingen. För att hantera en powerkite för start och landning bör du ha gått kitekurs eller haft en utbildad instruktör som visat dig rätt teknik. Launch & landning av en kite sker nästan alltid i kanten av vindfönstret, i den statiska zonen.

Klockan 9 eller klockan 15 i är den del i vindfönsterkanten där luften möter marken. Kiten launchas och landas kl 9 eller kl 15. I väldigt svag vind kan undantag göras och startas en bit in i den dynamiska zonen i vindfönstret

SÅ HÄR LAUNCHAR DU DIN KITE

Placera dig 90 graders vinkel till vinden. Ta upp bommen och koppla i din leach. Kroka i chickenloopen, säkra den med donkeydick och släpp ut bommen. Kontrollera exakt varifrån vinden kommer och positionera dig i kanten av vindfönstret.

Backa bort från kiten så att linorna sträcks ut. Säkerställ att linorna inte är trasslade. Om linorna ser bra ut kan du fortsätta processen i launchen av din kite.

Rör dig sakta upp mot vinden om kiten fladdrar i tyget. När din kite slutar fladdra är den redo att launchas.

Om kiten fortfarande fladdrar betyder det att den inte har rätt vinkel mot vinden, fortsätt då röra dig upp mot vinden.

01def55c-39d2-4297-8e40-df7d4d2f40dc.png

KOMMUNICERA

Kom ihåg att kommunicera med personen som hjälper dig, så att ni båda är med på klartecknet – tummen upp!

Vid en perfekt launch kommer du kunna få kiten att stå kvar i sitt läge och flyga fritt ovanför marken när personen som hjälper dig släpper taget. Se till att inte dra in bommen för mycket mot dig vid launch, styr mjukt och försiktigt.

När du launchat din kite, se till att lämna stranden så fort som möjligt och ta dig ut på vattnet.

SÅ HÄR LANDAR DU DIN KITE

 

När du vill landa din kite behöver du signalera till detta. Påkalla uppmärksamhet och sök kontakt med någon som du vet kan assistera dig vid landningen.

Placera din hand på huvudet och klappa dig själv på huvudet några gånger. Det signalerar att du vill landa.

Du vet att din assistent är placerad rätt när hen står 90 grader till vänster eller höger om dig i förhållande till vindens riktning. Nu är din assistent är redo att hjälpa dig, och du kan börja sänka kiten sakta i vindfönsterkanten ner mot assistenten.

Så fort din assistent greppar taget i kiten, går du mot kiten för att linorna slackar. När din assistent vänder kiten på marken kan du frigöra dig själv från bommen. Kom ihåg att alltid gå till din kite för att säkra den.

bottom of page