top of page

Mer om vindstyrkor i världen

Generellt sett blåser det ofta mer utomlands, men inte nödvändigtvis. Vindsystemet i världen ändras beroende på årstid och säsong och rör sig över hela jorden. Alla destinationer har olika tidpunkter då vinden är mer konstant och pålitlig.

Vi vet i stora drag att det blåser mer i ex vis Brasilien, Karibien etc mellan september – december. I Sydafrika, Sri Lanka, Vietnam, Boracay etc mellan december – februari. I Egypten, södra Europa, Sverige, mellan april – oktober.  Det finns också olika benämningar för dessa konstanta vindar, termalvindar och vindsäsonger.

Normalt används lite mindre kitestorlekar utomlands, men grunden är inom kitesurf att alltid anpassa kitestorlek efter aktuell vind. Du kan alltså resa till ex vis Brasilien och ändå få surfa med 17 m2. Det beror helt och hållet på när du reser, och om du har tur eller otur.

VÄRLDSVINDARS NAMN OCH DESTINATIONER

BERG

Sydvästra kusterna i Sydafrika och Namibia.
Vindar som blåser från inre berg till södra och västra kusterna av Namibia och Sydafrika. Dessa vindar blåser under vintersäsongen och skapar också höga temperaturer.

BORA

Adriatiska regionerna i Italien, Slovenien och Kroatien.
En kall vind blåser på norra Adriatiska kusten och norra italienska slätter övervägande vinter och vår.

CHINOOK

Rocky Mountains, Kanada och USA.

En varm och torr västvind (en typ av foehn) som sker på östra sidan av Rocky Mountains. Ankomsten är vanligtvis plötslig, med en följaktligen stor temperaturökning och snabb smältning av snö.

ETESIAN

Egeiska havet och östra Medelhavet.
En grekisk term för vinden som blåser ibland på sommaren (maj till september) från en riktning mellan nordost och nordväst i östra Medelhavet, särskilt i Egeiska havet. Vindarna kallas ”meltemi” i Turkiet.

FOEHN EFFEKT

Europeiska alperna.
En varm torr vind som förekommer i leeward av ett antal berg. Medan namnet härrörde från de europeiska alperna används det nu som en mer allmän term för denna typ av vind världen över.

HABOOB

Sudan.

Namnet gäller en dammstorm i Sudan norr om 13 ° N. De förekommer från ca maj till september och är vanligast på eftermiddagen och kvällen.

HARMATTAN

Västafrika.

En torr vind blåser från nordöstra / östlig riktning över nordvästra Afrika. Att vara både torr och relativt kallt, utgör en välkommen lättnad från tropiska stadiga fuktiga värme, och från dess hälsotillstånd är det lokalt känt som ”läkaren”. Det transporterar det från öknen stora mängder damm ofta i tillräcklig mängd för att bilda en tjock dimma, vilket hindrar navigering på floderna.

KHAMSIN

Egypten och Röda havet.

En sydlig vind blåser över Egypten framför fördjupningar som passerar österut längs Medelhavet eller norra Afrika, medan trycket är högt öster om Nilen. Eftersom den här vinden blåser från den inre delen av kontinenten är den varm och torr och bär ofta mycket damm. Det heter med hänvisning till de femtio dagarna som det sägs blåsa, oftast från april till juni.

LEVANTE

Spanien, södra Frankrike och Gibraltar.

En fuktig östlig vind som passerar genom Gibraltarsundet. Det är vanligast från juni till oktober, men kan förekomma i någon månad.

LEVECHE

Sydost Spanien.

En het, torr, sydlig vind som blåser på Spaniens sydostkust framför en framväxande depression. Det bär ofta mycket damm och sand, och dess synsätt indikeras av en remsa brunt moln på södra horisonten.

MISTRAL

Södra Frankrike, Medelhavet, Sardinien, Sicilien.

En nordvästlig eller nordlig vind som blåser offshore längs Medelhavets nordkust från Delta del Ebro till Genua. I regionens huvudutveckling är dess egenskaper dess frekvens, dess styrka och dess torra kyla. Det är mest intensivt vid Languedoc och Provence, framför allt i Rhône-deltaet.

SCIROCCO

Nordafrika och Medelhavet.

En varm sydlig – sydostlig vind i Medelhavsområdet. Nära Afrikas nordkust är vinden varm och torr och bär ofta mycket damm. Efter att ha korsat Medelhavet når scirocco den europeiska kusten som en fuktig vind och är ofta förknippad med låga stratusmoln. Det är en filtbegrepp som omfattar många lokala vindar, inklusive Ghibli (Libyen), Chili (Tunisien) och Khamsin (Egypten)

bottom of page