top of page

Selfrescue

SELFRESCUE STEG FÖR STEG

När saker spårar ur måste du känna till selfrescue. Till exempel om vinden blir för stark för att hantera eller om något går sönder i din utrustning, till exempel en lina som går av. Då är det viktigt att du vet hur du kommer tillbaka till stranden.

Detta är något som du verkligen bör träna med en instruktör. I våra lektioner med kitesurfing lär vi dig hur du gör det.

81cd27c5-cb72-4a6e-ab44-0588313a4a2c.png

SELFRESCUE

Steg 1: Släpp bommen.
Släpp bommen innan du löser ut quick releasen. Då kommer bommen att skjutas iväg från dig och kiten tappar sin kraft.
 
Steg 2:  Lös ut quick releasen.
Varje säkerhetssystem är olika, se till att du känner till hur du löser du din quick release innan du ger dig ut i vattnet. De flesta moderna system löser man ut genom att skjuta dem ifrån sig. När detta är gjort kommer kiten ”flag out” och falla ner i vattnet när den tappat sin aerodynamiska stabilitet. Endast den lina som sitter fast i din leash kommer hålla kiten.


Steg 3: Ta dig tillbaka till bommen och linda upp leash-linan.
Efter att quick releasen är dragen måste du nu ta dig tillbaka till bommen då den ligger mellan 5-15 meter från dig. Ta den lina som kommer från din leash och med överhandsfattning dra linan till dig till dess att du når bommen.

Linda ALDRIG linorna kring en hand eller annan kroppsdel, försök därför vara stilla med benen så du inte riskerar att trassla in dig. När du når bommen lindar du direkt upp linan du dragit i på bommen, avsluta med ett dubbelt halvslag så linan inte går upp av sig själv.

Linda enbart upp linan du dragit dig till bommen med, de andra linorna måste vara slappa för att kiten inte ska bli stabil och fånga vind igen.

Steg 4: Rulla upp resterande linor.
Nu kan du börja rulla upp ALLA linor tillsammans på samma sätt som du vanligtvis hade packat ihop en bom. Alla linor förutom den ”första” måste vara slappa! Ifall vinden är stark kan du ”fiska in” linan genom att sätta baren mot höften och använda baren som en hävstång för att dra dig mot kiten.

Sluta linda upp linorna när du är cirka  1,5 meter från kiten. Greppa tag i kiten och slappna av på din leading edge.

Steg 5: Säkra upp alla linor.
Fäst samtliga linor i baren på samma sätt som tidigare med ett dubbelt halvslag runt bommen.


Steg 6: Vänd kiten. 
Med linorna säkrade kan du nu använda kiten för att ta dig tillbaka till stranden (så länge det är onshore wind). Vänd upp kiten på sidan och lägg dig och din bräda på kiten. Greppa en av kitens bridles eller för att forma kiten som ett ”C” (samma form som när man startar och landar kiten fast hoptryckt). Kiten blir ett segel som du kan använda för att ta dig in till stranden, observera att det är omöjligt att ta höjd på detta sätt. Använd din fria hand och din kropp som ett roder.

bottom of page